skane.se

Konisering

Vid konisering avlägsnas en ytlig bit av livmodertappen. Ingreppet som tar cirka 15 minuter kan göras i lokalbedövning på mottagningen och man går hem direkt efter besöket. I vissa fall utförs ingreppet även i narkos på operationsavdelningen. Då kommer man på morgonen till Dagkirurgiska Enheten (DKE) och återvänder hem några timmar efter operationen.

Den vanligaste orsaken till detta ingrepp är att man har cellförändringar, men konisering kan även utföras av andra orsaker. Den borttagna biten undersöks sedan i mikroskop. Du ska själv boka tid till mottagningen efter sex månader för uppföljning. Om det behövs en tidigare uppföljning kontaktas du av gynekologiska enheten.
 
Om koniseringen orsakats av cellförändringar brukar dessa som regel vara borta i och med ingreppet, men fortsatta cellprovskontroller bör ske.

Efter ingreppet brukar man ha blodiga flytningar, som kan lukta starkt under cirka 3-4 veckor. Det är normalt, eftersom du nu har en såryta på livmodertappen som läker. När sårskorpan lossnar efter cirka en vecka kan det leda till en liten blödning. Undvik kraftig ansträngning så länge det blöder. Mot blödningar kan man använda Cyklo-F som kan köpas receptfritt på Apoteket (doseras med 2 tabletter tre till fyra gånger dagligen).

Tidpunkt för väntad menstruation påverkas som regel inte av ingreppet. Eventuell medicin/p-piller kan användas som förut. Tampong, samlag och bad bör undvikas cirka 3 veckor efter operationen. I övrigt kan du leva som vanligt.

Sjukskrivning behövs i regel ej.

Skulle du få feber, mycket riklig blödning och buksmärtor kan det vara tecken på infektion. Då bör du kontakta vår telefonrådgivning på tfn 042 - 406 22 80.

Obstetrik & Gynekologi

Talande webb
Sidan uppdaterad
2014-06-11
Publicerad av Britta Johansson
Faktaägare: Tony Lavesson, överläkare

Kontakta oss
Helsingborgs lasarett
Charlotte Yhlens gata 10
251 87 Helsingborg
Telefon: 042-406 10 00 växel
Om cookies